DNA: Doi profesori universitari recomandă cărțile lui Cătălin Voicu, folosind aceeași exprimare

DNA: Doi profesori universitari recomandă cărțile lui Cătălin Voicu, folosind aceeași exprimare
Publicat: 12/01/2016, 14:39
Actualizat: 12/01/2016, 15:35

Declarațiile procurorului DNA de ședință se regăsesc în motivare deciziei prin care Judecătoria Găești a admis, în 27 noiembrie, cererea lui Voicu și a dispus eliberarea condiționată a fostului senator, care execută, din 2013, o pedeapsă de șapte ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

Procurorul care a participat la proces a susținut că cele 180 de zile scăzute din perioada de detenție urmare a elaborării a șase lucrări științifice de Cătălin Voicu nu ar trebui acordate fostului demnitar pentru că acesta nu a dovedit caracterul științific al cărților.

Reprezentantul Ministerului Public a arătat că, din punctul său de vedere, nu există un cadru legal care să reglementeze acest caracter științific, iar deciziile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) nu pot reflecta cadru legal.

Procurorul a mai remarcat că „este o problemă de deficiență logică în sensul de a accepta ideea că o persoană, având titlul de doctor în științe, poate stabili caracterul științific al unei lucrări în momentul în care formulează o recomandare”, făcând referire la recomandarea care trebuie dată în prealabil de un profesor universitar sau un conferențiar pentru ca un deținut să scrie o lucrare care apoi să îi fie luată în considerare pentru reducerea pedepsei.

„Se observă astfel că fiecare lucrare este precedată de câte o recomandare însă nu a putut să nu observe cu un oarecare amuzament faptul că doi profesori universitari, cu cunoștințe în domenii diferite, își exprimă același punct de vedere în sensul că petentul ar putea elabora acele lucrări folosind o exprimare stereotipă. Se presupune că acele două recomandări provin de la două persoane diferite care pot formula aprecieri la nivelul unui profesor universitar potrivit stilului propriu, iar această exprimare se regăsește și la (…) și la (…)”, susținea procurorul, potrivit motivării instanței.

Magistratul DNA a mai spus în ședință că, „fără a pune la îndoială probitatea acestor profesori universitari, își exprimă îndoiala cu privire la caracterul științific al acestor lucrări, întrucât acești profesori universitari și-au exprimat opinia cu privire la persoana condamnată, la posibilitatea acestuia de a emite lucrări însă nu și-au exprimat punctul de vedere cu privire la lucrarea în sine” și că, în opinia sa, „acest punct de vedere ar trebui să intervină după elaborarea lucrării”.

Procurorul a contestat pe fond caracterul științific cărților lui Voicu pentru că nu există o recomandare în acest sens: „Nu rezultă din niciun înscris existent la dosar faptul că o astfel de lucrare are un caracter științific. Urmând să rămână la latitudinea instanței să interpreteze un asemenea caracter științific în condițiile în care există lacune legislative în această privință”.

„Prin urmare atât timp cât condamnatul nu a făcut dovada cu înscrisuri cu privire la caracterul științific al lucrărilor și se referă la o recomandare după elaborarea acestei lucrări și nu a făcut dovada că aceste lucrări au fost cumpărate în timp sau să fie utile vreunei persoane, nu consideră că s-ar putea aprecia că acest condamnat ar putea beneficia de acele 180 de zile câștigate sau considerate ca executate ca urmare a elaborării acestor lucrări științifice”, a mai spus procurorul, potrivit motivării.

Avocatul lui Voicu a arătat în fața instanței că fostul senator, care execută o pedeapsă de 2.527 de zile, poate fi eliberat condiționat după executarea a 1.704 zile. Potrivit procesului verbal înaintat de Comisia de liberări condiționate, Voicu a executat de la data de 23 aprilie 2013 până la data de 17 noiembrie 2015 un număr de 936 de zile, la care se adaugă cele 476 de zile din arestul preventiv și încă 296 de zile ca urmare a muncii prestate, dintre care 180 de zile pentru publicarea celor șase lucrări.

De asemenea, arăta avocatul, potrivit caracterizării înaintate de Comisia de liberări condiționate din ANP, reiese faptul că Voicu nu are antecedente penale, nu a fost niciodată sancționat disciplinar, a obținut 22 de recompense, dintre care 11 cu învoire de o zi, și a participat la 107 programe educaționale și patru programe sociale.

În ultimul cuvânt în fața judecătorului Cătălin Voicu și-a prezentat pe scurt CV-ul în fața magistraților arătând că a lucrat pe probleme de apărare, de ordine publică, de siguranță națională și a spus că tot ce a redactat este științific și de utilitate publică.

Voicu a mai spus că fiecare dintre lucrările sale sunt precedate de referințe ale unor persoane cu probitate care au apreciat caracterul științific al lucrărilor și că în unele dintre lucrările întocmite au abordat subiecte de mare interes social, de mare actualitate, care se confirmă prin atentatele din Franța.

Judecătorul, care a stabilit că fostul senator Cătălin Voicu poate fi eliberat condiționat, a arătat în motivare arată că acesta a executat perioada legală necesară.

Judecătorul notează în motivarea sa că, după examinarea documentelor înaintate de administrația Penitenciarului Găești, apreciază că au fost respectate prevederile legale privind procedura de acordare a zilelor considerate ca executate pentru redactarea unor lucrări științifice.

„Critica formulată de reprezentantul Ministerului Public în legătură cu caracterul științific al lucrărilor elaborate de persoana privată de libertate este apreciată de către instanța ca fiind neîntemeiată”, se arată în motivare.

Judecătorul reține faptul că toate cele șase lucrări au ca subiect aspecte din domeniul juridic, al siguranței naționale, al ordinii publice și al respectării libertăților publice, domenii în care condamnatul și-a desfășurat activitatea în perioada anterioară hotărârii de condamnare, și că fiecare are în preambul aprecieri favorabile asupra caracterului științific al conținutului lucrării, întocmite de cadre universitare.

„În opinia instanței astfel de recomandări trebuie să fie avute în vedere, fiind formulate de persoane cu pregătire în domeniu și care evident își asumă cele exprimate, ținând cont și de faptul că în lucrările științifice pot fi tratate subiecte dintr-o gamă variată de domenii științifice, unele cu un grad înalt de specializare”, se mai arată în documentul citat.

Fostul senator Cătălin Voicu s-a dedicat în penitenciar elaborării unor lucrări de drept: „Ordinea publică în statul de drept”, „Respectarea dreptului omului în procesul penal”, „Securitatea națională concept constituțional și legal”, „Examinarea doctrinei și jurisprudenței privind apărarea securității naționale”, „Prevenirea actelor de terorism și protecția libertăților publice” și „Îndreptar de drept constituțional”.

Titlurile lucrărileor științifice elaborate și publicate de deținuți în perioada 2013 – 2015 au fost furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justiției, care le-a dat publicității.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți în ultimii doi ani.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, „pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați.

Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată în 21 mai 2010, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, instanța a dispus pedepse de patru ani de închisoare cu suspendare în cazul fostului judecător Florin Costiniu, patru ani cu executare pentru omul de afaceri Marius Locic și patru ani de închisoare cu suspendare în cazul lui Costel Cășuneanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța